Locatie
De Lichtenberg, Amersfoort

Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort

Status
In ontwikkeling

Ontwikkelingen Lichtenberg

De Lichtenberg is een nieuwe woonbuurt op de Amersfoortse berg. Het is een voormalige ziekenhuislocatie, die is ontwikkeld tot één van de groenste nieuwbouwwijken van Amersfoort. De ontwikkeling is een uniek project, doordat het merendeel van de woningen door particulieren is gerealiseerd. Zij bouwden er 61 huizen en één appartementengebouw. In de toekomst volgt nog een door een ontwikkelaar te realiseren appartementencomplex.

De Amersfoortse berg heeft een rijke cultuurhistorie van architectuur, stedenbouw en landschap. De Lichtenberg sluit naadloos aan op de karakteristieken en kwaliteiten van het Bergkwartier. Vanaf 1900 is het gebied in ontwikkeling gebracht als villawijk, waar tuinarchitecten de wijk inrichtten als landschapspark. Er ontstond een wijk met veel aandacht voor groen, vormgeving en lommerrijke lanen. Op De Lichtenberg wordt er royaal gewoond. Het bosgebied Klein Zwitserland, de historische binnenstad, het centraal station en diverse uitvalswegen zijn vlakbij. De buurt kent drie nieuwe straten en in 2023 is een groot deel van het aantal woningen afgebouwd.

De gemeente Amersfoort heeft Loes Oudenaarde als supervisor voor het gebied aangesteld. Samen met de erfgoedcommissie beoordeelt ze de ontwerpen van de woningen. Ze kijken daarnaast naar de manier waarop de woning passend is bij de kavel, de terreininrichting en de verhouding tussen groen en verharding. Bovenal gaat het om de aandacht en zorg die aan de woningen zijn besteed, passend in de groene en ruimtelijke omgeving.

De Amersfoortse berg heeft een rijke cultuurhistorie van architectuur, stedenbouw en landschap. De Lichtenberg sluit naadloos aan op de karakteristieken en kwaliteiten van het Bergkwartier.

Gerelateerde projecten