Locatie
De Akkers, Heerenveen

Opdrachtgever
Woningcorporatie Accolade

Aannemer
Jorritsma bouw

Constructeur
Jansen Wesselink

Installateur
Installatiebedrijf Van Seggeren

Status
Opgeleverd

Woonwijk de Akkers

De bestaande woningen in de wijk De Akkers dateren uit de jaren zestig. Alle woningen, ontworpen door Abe Bonnema, bestonden uit twee lagen met een plat dak. Het waren simplexwoningen, bedoeld voor gezinnen. Het onderscheid tussen de woningen bestond uit een kleurverschil in het metselwerk, rood en geel. Het contrast hiertussen was in de loop der jaren steeds kleiner geworden.

De hele woonwijk is herbouwd voor Woningcorporatie Accolade. In samenspraak met bewoners is de nieuwbouwwijk tot stand gekomen. Een uitgesproken behoefte was een grotere diversiteit aan woningen. Inmiddels staan er 140 woningen en 42 appartementen. Zo is er ruimte gemaakt voor gezinswoningen, levensloopbestendige woningen, ruime appartementen en compacte appartementen.

In de architectuur van de wijk is er veel aandacht besteed aan het metselwerk. Er bestaat een variatie aan kleurgebruik, voornamelijk aan de randen van de wijk. De binnengebieden stralen meer rust uit, hier is juist veel wit toegepast. De woningentrees kennen een rijke detaillering. De appartementencomplexen bestaan uit vier woonlagen en bevinden zich nabij het winkelcentrum.

Een andere wens van de bewoners was meer aandacht voor groen. De wijk is daarom zo opgesteld dat het als een parkachtige omgeving aanvoelt. Rijwoningen liggen aan groenstroken waar mogelijk. Hier zijn de entrees en keukens aan de voorzijde van de woning gepositioneerd, waardoor er een intieme sfeer is ontstaan. In het plan zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden, waardoor de nieuwe wijk toch een rijk groen karakter heeft.

In samenspraak met bewoners is de nieuwbouwwijk tot stand gekomen: de wens aan een grotere diversiteit aan woningtypen is in praktijk gebracht.

Gerelateerde projecten