Locatie
In het nieuwe Cambuur stadion

Opdrachtgever
ROC Friese Poort

Architect
i.s.m. Vakwerk Architecten

Aannemer
Van Wijnen

Constructeur
Van Wijnen engineering

Installatieadviseur
INNAX

Oppervlakte
8000 m2 BVO

Status
In ontwikkeling
(oplevering 2024)

Hybride onderwijs in het Cambuur stadion

Het WTC-gebied in Leeuwarden, een dynamisch evenemententerrein met retail, horeca en leisure ondergaat de komende jaren een metamorfose. In 2017 is besloten om op deze locatie het nieuwe stadion voor voetbalclub Cambuur te ontwikkelen. Het huidige Cambuurstadion uit 1936 is verouderd en te klein voor de goed presterende club. Om te groeien naar een stabielere divisieclub was een nieuw stadion noodzakelijk en zijn diverse huurders gezocht om de ontwikkeling mogelijk te maken.

De ontwikkeling van het gebied is een kans voor ROC Friese Poort om aan te sluiten bij die bedrijvigheid en om vorm te geven aan de nieuwe onderwijsvisie: het hybride leren. Innovatief onderwijs ondersteunt de transitie van theorie naar praktijk. De school is ontworpen met diverse leer- en leefplekken, voor zowel student, docent, medewerkers als klanten, partners en alumni. De school biedt ruimte aan het onderwijs én het bedrijfsleven.

Team Vakwerk Noord – bestaande uit Studioos & Vakwerk Architecten – is met haar onderwijservaring en lokale betrokkenheid, samen met ROC Friese Poort, op zoek gegaan naar de passende vormgeving van de nieuwe leeromgeving, binnen het gegeven volume van het stadion. Een herkenbare identiteit van de school, transparantie en ontmoeting (cross-overs van de opleidingen) staan daarin centraal.

De school kent geen traditioneel gangensysteem, diverse ruimten en gebruiken lopen vloeiend in elkaar over. Open, grote ruimten worden afgewisseld met kleine beschutte leerplekken. Een centrale vide zorgt voor een connectie tussen de verschillende verdiepingen. Bijzonder is de interactie met het stadion, waarbij niet alleen de school zicht heeft op het veld, maar er tijdens evenementen ook gebruik wordt gemaakt van de school. ­

Bijzonder is de interactie met het stadion, waarbij niet alleen de school zicht heeft op het veld, maar er tijdens evenementen ook gebruik wordt gemaakt van de school

Gerelateerde projecten