Locatie
Luanalaan, Heerenveen

Opdrachtgever
Stichting hofje Heerenveen

Aannemer
Bouwbedrijf Buiteveld

Constructeur
Ingenieursburo Meijer en Joustra

Installateur
Installatiebedrijf Hoekstra

Oppervlakte
900 m² BVO

Status
Opgeleverd 2022

Woonhofje ’t Paviljoen

‘Wonen in een omgeving met aandacht voor elkaar’. Deze wens en de behoefte om kleiner, gelijkvloers en zo duurzaam mogelijk te wonen werden uitgesproken door initiatiefnemers Tiny Oosterman en Theo Horsten. Deze wensen vormden de uitgangspunten voor het ontwerp van het woonhofje in Skoatterwald in Heerenveen.

Het woongebouw bestaat uit acht woningen en een gezamenlijke ruimte. Een gemeenschappelijke moestuin bevindt zich te midden van het hofje. De ovalen vorm is in nauw overleg met de stedenbouwkundigen van de gemeente Heerenveen tot stand gekomen. Het gebouw is alzijdig georiënteerd: alle zijden van het gebouw zijn even belangrijk. Het woonhofje kan gezien worden als een markant baken in een omgeving tussen veelal vrijstaande woningen. De kronkelende waterloop is een belangrijk verbindend element in Skoatterwald.

De architectuur is eigentijds, hoogwaardig en duurzaam, maar ook functioneel en doelmatig. De gevelcompositie van ’t Paviljoen is evenwichtig en lijkt door de ovalen vorm oneindig. Terrasopeningen zorgen voor plasticiteit in de gevels. Hierdoor heeft iedere bewoner, naast de gemeenschappelijke centrale moestuin, ook een eigen privébuitenruimte. De houten verticale latten spelen zorgvuldig in op de context. De toegepaste materialen zijn duurzaam en hebben een natuurlijke uitstraling.

De woonwensen van de initiatiefnemers vormden de uitgangspunten voor ’t Paviljoen: duurzaam wonen in een natuurlijke omgeving met aandacht voor elkaar.

Gerelateerde projecten