Locatie
Haskerpoarte 2, Oudehaske

Opdrachtgever
Van der Zwaag uitvaartzorg

Aannemer
Bouwcollectief Sneek

Constructeur
Jansen Wesselink

Installateur
Installatiebedrijf Hoekstra

Fotografie
Mustafa Gumussu

Oppervlakte
2040 m² BVO

Status
Opgeleverd 2017

Crematorium Haskerpoort

Crematorium Haskerpoort, gelegen tussen Oudehaske en Heerenveen, verzorgt op jaarbasis ongeveer zeshonderd uitvaarten, waarvan vierhonderd crematies. Met een eigen crematorium kan de uitvaartverzorger voor ieder de rust, ruimte en tijd bieden voor een passend afscheid van een dierbare.

In het crematorium bevindt zich een aula met 220 zitplaatsen. Door middel van een schuifwand is deze gescheiden van de ontvangstruimte. Het aantal zitplaatsen kan daardoor worden uitgebreid naar 325. Daarnaast beschikt het crematorium over twee familiekamers om ook in klein gezelschap afscheid te kunnen nemen.

Het terrein en het gebouw vormen een onlosmakelijke eenheid in vormgeving. Duidelijke lijnvoering versterkt het groene maaiveld dat overgaat in een vegetatiedak. Dit dak biedt tevens comfort qua isolatie en duurzaamheid in de breedste zin.

De architectuur van het gebouw gaat mee in deze zeer strenge lijnsymmetrie, waarvan de as doorloopt in het terrein. Dit stevige architectuurmiddel sluit aan bij de karakteristieke langgerekte kavelstructuur zodat de oorspronkelijke landschapsstructuur visueel en beleefbaar wordt. Daarnaast fungeert deze as als belangrijkste looproute: eenmaal in de aula heeft men vervolgens uitzicht op een geheel ‘andere wereld’ die wordt gedomineerd door een grote waterpartij.

Doordat het gebouw uit het maaiveld oprijst lijkt het gebouw, met zijn zeer bescheiden hoogte, eerder in het landschap te liggen dan te staan.

Gerelateerde projecten