Locatie
Leonidasterrein, Rotterdam

Opdrachtgever
Particulier

Aannemer
Van Herk Bouw

Constructeur
BurinCO Engineering

Installateur
Reinderman Loodgieters- en Installatiebedrijf

Bouwbegeleiding
Jaap Vriesema

Fotografie
Auke van der Weide

Oppervlakte
230 m² BVO

Status
Opgeleverd 2018

Woonhuis Leonidasterrein

‘Natuurlijk Wonen’ op het Leonidasterrein is een unieke woonwijk met een groen, kleinschalig karakter. Het all-electric woonhuis van de familie Dalmeijer bevindt zich in het noordelijke gedeelte van het plan. De hoekwoning zet naast duurzaamheid in op ruimtelijkheid, aansprekende leefplekken en een goede balans tussen open en gesloten. Er is veel glas en openheid richting de tuin middels grote glazen puien op het zuidwesten en er is beschutting en privacy naar de straat. Op de meest karakteristieke plek, de hoek, opent de straatgevel zich. De buitenwereld treedt binnen door een glazen entreehal en een royaal hoekraam. Het raam zit op een strategische positie, het biedt de leefkeuken rondom uitzicht en overzicht. De keuken vormt de spil van het huis.

De begane grond is een volledig open ruimte met twee sferen; een meer formeel woon- en eetkamergedeelte in de ene vleugel en een informele leefkeuken met zitbank en speelruimte voor de kinderen in de andere. De bovenverdieping is verdeeld in vier overhoeks gelegen slaapkamers en een royale badkamer, die met een schuifdeur eenvoudig in tweeën te verdelen is.

De overgangen tussen binnen en buiten zijn zorgvuldig ontworpen. Vanaf de straat markeert een royale luifel de entree en aan de tuinzijde bevinden zich verschillende grote kolomloze overstekken en doorlopende terrassen. Een bijzondere oplossing vormt de overdekte buitenberging voor de fietsen die in het volume geïntegreerd is, waardoor de tuin vrij en open blijft.

Het woonhuis heeft een opbouw in staalframebouw; een voor de hand liggende keuze gezien alle overstekken. Daglicht van alle oriëntaties dringt diep in de woning door. De begane grond gevel van de duurzaam gebouwde woning is afgewerkt met houten latten. De gevel op bovenverdieping heeft stucwerk. Een lucht-water warmtepomp, 14 zonnepanelen, vloerverwarming, wtw en een goede luchtdichte isolatieschil zorgen ervoor dat de woning vrijwel geen energie verbruikt en verliest.

Gerelateerde projecten